Lejeboliger
I Danmark kan man enten leje boliger af almene boligselskaber eller af private. Her kan du læse om de forskellige former for lejeboliger.
Som lejer er man beskyttet af lejeloven, og man har også nogle forpligtelser. Læs mere om lejeloven på Lejernes Landsorganisations hjemmeside.
Uanset hvilken form for lejebolig, du vælger, skal du senest 14 dage efter overtagelsen af boligen, gøre udlejer opmærksom på fejl ved lejligheden. Ellers kan du komme til at stå som ansvarlig for fejlene.
Boligselskaber
Hvis du nu ved, hvor du vil flytte hen i Danmark, er det en god idé at blive skrevet op på ventelisten i flere boligselskaber i Danmark allerede nu. Nogle boligselskaber er almene boligselskaber, andre er private.
Private udlejere
Du kan også leje en bolig af private udlejere. Priserne på det private lejemarked kan være meget forskellige.
Er udlejer en privat person, er det en god idé at se dig for. Du kan for eksempel tjekke ejerforholdet omkring boligen ved at slå boligens adresse op i det offentlige ejendomsregister ois.dk og se, hvem der står som ejer eller lejer.
Fremleje
En fremleje er, når udlejer ikke ejer boligen, men selv er lejer af den. Måske skal lejeren ud og rejse og vil fremleje sin lejebolig imens, eller måske har boligen et ledigt værelse, som bliver fremlejet ud.
Skal du bo i en fremlejet bolig, bør du sikre dig, at den nuværende lejer har ret til at fremleje boligen. Du kan for eksempel bede om at få telefonnummeret på ejeren af boligen, så du kan kontakte ejeren og høre om det er i orden, at du fremlejer boligen. Boligens ejer skal også underskrive fremlejekontrakten mellem dig og den nuværende lejer.
Pas på faldgruberne
• Betal aldrig penge under bordet. Det er ulovligt, og du har ingen juridisk mulighed for at få pengene tilbage.
• Betal ikke indskud/depositum kontant. Lav i stedet for en kontooverførsel – den kan spores. Hvis du ikke passer på, kan du have betalt indskud for en lejlighed, som ikke er til leje alligevel.
• Betal aldrig husleje, depositum eller forudbetalt leje via online betalingstjenester som Western Union eller lignende, da overførslen ikke kan tilbageføres.
• Få altid en lejekontrakt, som er underskrevet af udlejer. Læs den grundigt igennem. Lad dig ikke presse til at skrive under med det samme. Hvis du er i tvivl få hjælp i De Grønlandske Huse, og evt. af retshjælpen.
• Ved fremleje skal ejeren af boligen også skrive under.
• Hvis du får mistanke om, at der foregår noget ulovligt, er det en god idé at finde ud af, hvem der ejer boligen. Det kan du gøre ved at slå adressen op på ois.dk.
Boligstøtte og lån til beboerindskud
Hvis din bolig er en lejebolig med eget køkken eller køkkenniche og afløb, kan du ansøge om boligstøtte. På Borger.dk kan du læse om boligsikring og beregne, hvor meget du kan få.
Hvis du flytter i en almen bolig kan du måske søge om lån til beboerindskud. Læs om betingelserne på borger.dk.